Вершкові, із грибною шкоринкою та із зеленої гречки: Які незвичні млинці готують українські господині

Масляний тиждень триває, хтось вже наївся млинцями до схочу, а хтось навіть ще не спробував жодного млинчика. Якщо так, то саме час виправити ситуацію

Вершкові, із грибною шкоринкою та із зел…
Фото: Eileen lamb/Pexels

Які тільки млинці не готують господині: на молоці та на кефірі, пісні та на дріжджах, тонесенькі та товсті… У кожної господині є власний рецепт, за яким вона постійно готує цю страву.

Depo.Одеса розповість, за якими незвичними рецептами готують українки.

Заварні млиці

Цей рецепт, яким поділилася зі своїми підписниками в Instagram одеситка Світлана, можна вважати одним із класичних. За її словами, зазвичай вона готує млинці, беручи інгредієнти "на око", але цього разу вирішила дотримуватися пропорцій.

Інгредієнти: 

300 мл молока, 

200 мл окропу,

200 г борошна (+/- 50 г),

2 яйця,

4 ст. л. цукру,

2 ст. л. олії,

щіпка солі та ванільного цукру,

1 ч. л. розпушувача,

0,25 ч. л. соди, погашеної лимонним соком або оцтом.

Спосіб приготування. Яйця взбити з сіллю та цукром, добре перемішати. Влити молоко та додати борошно, розпушувач, та соду, яку погасили. Після цього ретельно перемішати. Довести воду до кипіння та вилити у тісто, потім додати олію та перемішати.

Перед тим, як смажити перший млинець, пательню необхідно змастити олією, а потім можна смажити далі не змащуючи щоразу.

Порада. Варто тісту дати пів години відпочити, тоді млинці будуть ніжнішими та смачнішими. У такому випадку розпушувач та соду необхідно додати перед смаженням.

Млинці із зеленої гречки

Ірина Ком, яка опублікувала рецепт, вважає, що такі млинці – знахідка для всіх, хто любить налиснички, але не вживає молоко чи яйця. Вона пропонує поексперементувати.

Інгредієнти:

1 склянка (250 мл) зеленої гречки, яку необхідно промити та на ніч замочити,

3/4 скляники теплої води або рослинного молока

1/2 банану,

1 ст. л. олії (оливкова або кокосова),

1/4 ч. л. лимонного соку або 1 ст. л. яблучного оцету,

1 ст. л. кукурудзяного крохмалю,

1/5 ч. л. солі.

Спосіб приготування. Всі інгердієнти необхідно помільчити за допомогою блендера. Дати тісту постояти 10 хвилин, а потім смажити на сухій пательні невеликого діаметру. За словами авторки рецепту, смажити такі млинці складніше від класичних і виходять вони менш еластичними.

Порада. До таких млинців краще подати поливку, наприклад, шоколадну. Для приготування такої поливки необхідно змішати в блендері банан, жменьку горіхів, 70 мл води та чайну ложку какао.

Медові млинці з грибною шкоринкою

Автор рецепта стверджує, що такі млинці можна готувати з різною начінкою та шкоринкою. Кількість інгредієнтів розрахована на 13-15 млинців, у залежності від діаметру пательні.

Інгредієнти:

300 мл молока,

2 великих яйця,

50 г вершкового масла,

2 ст. л. меду липа-донник,

100 г пшеничного борошна вищого гатунку,

100 г гречаного борошна дрібного помелу,

1 ч. л. солі,

1 ч. лю соди,

1 ст. л. лимонного соку,

1 велика цибулина,

500 г печериць,

рафінована олія для смаження,

сіль за смаком (для грибів)⠀

Спосіб приготування. Спочатку необхідно приготувати шкоринку: нарізану півкільцями цибулину підсмажити на олії разом з грибами, нарізаними пластинами, до рум'яного кольору. Посолити. Далі готується тісто. У розтоплене вершкове масло додаються молоко, яйця, мед, сіль і цукор. Все добре вимішати, а потім додати пшеничну і гречану муку і ще раз ретельно вимішати тісто. Наприкінці додати соду, погашену соком лимона, і знову вимішати тісто.

На розігріту пательню додати трохи олії та викласти на дно рівномірно 2-3 столові ложки шкоринки, зверху налити тісто. Смажити млинець на вогні трохи нижче максимального рівня, потім перевернути і підсмажити з іншого боку. Млинці виходять товщі звичайних – так і повинно бути, там є начинка-шкоринка. Підсмажити інші млинці.

Порада. Найкраще такі млинці смакують зі сметаною.

Всі новини Одеси читайте на Depo.Одеса

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme