Made in Odessa: ТОП-10 типових одеських страв

Depo.Одеса вирішили розкрити секрети приготування популярних страв одеської кухні

Made in Odessa: ТОП-10 типових одеських…

В світі існує багато країн, які мають свою особливу кухню. Одеса, хоча і не є країною, також має свою, яка формувалася завдяки багатонаціональності міста та регіону. Місцева кухня, як і саме місто, являє собою яскраву суміш традицій та культур, серед яких є грецька, болгарська, італійська, французська, вірменська, українська, молдавська і російська. Та переважає серед них саме єврейська кухня.

Ікра з "синеньких"

Made in Odessa: ТОП-10 типових одеських страв - фото 1

В Одесі "синенькими" зазвичай називають прості баклажани. Для приготування ікри з синеньких "по-одеськи", ці самі "сині" і солодкий перець запікають у духовці до повної готовності, щоб вони стали м'якими (перець важливо не пересушити: йому потрібно менше часу). Потім овочам дають охолонути, після чого очищають від шкірки і дрібно рубають ножем разом з свіжим помідором (одесити воліють до сортів "Мікадо" або "Бичаче серце"), який вже очистили від шкірки. Додають рослинне масло, роздавлений або дрібно нарізаний часник, натерту сиру цибулю, сік лимона, цукор і сіль, і все ретельно перемішують.

Смажений "глосик" по-одеськи

Made in Odessa: ТОП-10 типових одеських страв - фото 2

В Одесі "глоссіком" або "глоськой" називають чорноморську камбалу. Враховуючи те, що Одеса - портове місто, ні для кого не стане секретом, що одеська кухня рясніє рибними стравами. Не обійшли увагою господарські одеситки і камбалу.

На Привозі або інших старих одеських ринках купити можна глося як стандартного розміру (трохи більше долоні дорослої людини), так і трішки більшого. Приступаючи до приготування необхідно обрізати ножицями плавники і голову, випатрати і нарізати рибу на порційні шматочки, (шкірка з темної сторони риби знімається). Далі рибу промивають і обсушують в чистій тканині, залишають на півгодини. Шматочки або цілу рибку(якщо вона невелика) панірують у борошні або манці і смажать на пательні з рослинним маслом на сильному вогні під закритою кришкою. Перевернувши на іншу сторону, обсмажують, не накриваючи кришкою, до золотистої скоринки. Солити потрібно тільки готову рибу, інакше вона пустить сік і не буде хрумкою.

Невеличка камбала смажена по-одеськи подається цілком, по одній на порцію. Готову рибу викладають на блюдо та прикрашають скибочками лимона.
На гарнір в Одесі до цієї страви подають картоплю і салат зі свіжих овочів.

Форшмак

Made in Odessa: ТОП-10 типових одеських страв - фото 3

Раніше кожна одеська бабуся вважала своїм обов'язком побалувати онуків і дітей смачним форшмаком. По суті це такий рибний паштет. По-єврейськи форшмак називається "геакте герінг" - рубаний оселедець. Форшмак - це кулінарна історія єврейського народу в мініатюрі. Раніше "бабусин секрет" приготування цієї незвичайної єврейської страви передавали у спадок - оселедець замочували на ніч у чайній заварці з додаванням молока для того, щоб вона не була такою солоною. У наші дні в Одесі з цим стало простіше і завжди можна купити малосольного оселедця.

Для цієї страви рибу потрібно почистити, відокремити від кісток і шкіри, після чого нарізати її маленькими кубиками. М'якуш білого хліба заливається молоком на 20 хвилин. До крутого стану варили яйце. Ріпчасту цибулю, яблуко, яйце також нарізали дрібними кубиками. Хліб потрібно злегка віджати від молока. У глибокому посуді з'єднували цибулю, зелене яблуко, яйце, оселедець і хліб. Перемішати і додати м'яке вершкове і рослинне масло, оцет. Масу добре подрібнити, але так, щоб залишалася структура паштету, після чого додати сіль і перець за смаком.
Форшмак подається з грінками з чорного хліба.

Смажена барабулька "на зубок"

Made in Odessa: ТОП-10 типових одеських страв - фото 4

Князь Григорій Потьомкін, який був фаворитом імператриці Катерини II, коли будував міста біля Чорного моря, слав їй барбульок до столу. Катерина високо цінувала барабульку за відмінний смак. Одеські гурмани кажуть, що смажена барабулька - одна з самих смачних у світі страв з риби.

Вважається, що це через особливий жиру, яким просякнута ця цікава рибка. Жир цей, крім іншого, має приголомшливий аромат, а риба виходить ніжною і своєрідною за смаком.

Цю смачнючу рибку можна їсти як насіння. Барабульку в Одесі готують з душею.
Перед початком приготування страви необхідно очистити рибок, випатрати і видалити з них зябра. Ретельно промити і відшкребти темну плівку з внутрішньої сторони черевця.

Після таких нескладних маніпуляцій барбульок треба трохи поперчити і полити сіком 1/4 лимона, залишивши маринуватися на 20-30 хвилин. Мариновану барабульку обваляти в панірувальних сухарях і смажити в оливковій олії, на добре розігрітій пательні. Барабулька готується швидко, тому треба стежити, щоб не пересмажилася.
В Одесі до цього блюда часто подають келих білого сухого вина або світлого пива.

"Биточки з тюльки"

Made in Odessa: ТОП-10 типових одеських страв - фото 5

Рибні биточки полюбляють и шанують в Одесі не менше, чим форшмак або ікру з "синеньких".

Рецепт биточків з тюльки по-одеськи поєднує в собі два основних правила єврейської кухні: дешевизна і особливе використання риби. Готується це блюдо дуже швидко, найскладніша частина - очищення тюльки від нутрощів, хребта і голови. Одеські господині зазвичай вибирають більш велику тюлечку. Але якщо у всіх рибних рядах Привозу залишилася тільки дрібна тюлька - не біда. У цьому випадку досить видалити лише голову і тельбухи.

До очищених тушок тюльки слід додати сметану, сіль, дрібно нарізаний кріп, яйце. Після цього сформувати биточки і виваляти їх в борошні. Такі рибні оладки обсмажують на розпеченій олії з двох сторін. Готові битки складають у невелику каструльку, додають 5 столових ложок води і 10 хвилин пропарюють під кришкою.

Оладки з риб'ячої ікри

Made in Odessa: ТОП-10 типових одеських страв - фото 6

Для таких, типових для одеської кухні, котлеток потрібно "півкіло" свіжої щучої ікри або ікри сазана, 1 яйце, дрібно натерта половина цибулини, кріп, 2 столові ложки борошна, щіпка солі.

Ікру очищують від плівки і перемішують з усіма інгредієнтами. Отриману масу викладають ложкою в пательню з розігрітим маслом. Обсмажують з двох сторін на повільному вогні до готовності.

Бефстроганов

Made in Odessa: ТОП-10 типових одеських страв - фото 7

Одеса - батьківщина відомої російської страви бефстроганов, яка представляє з себе смажені шматочки м'яса в сметанному соусі. Найчастіше в Одесі його подають до столу з картопляним пюре або гречаною кашею.

За легендою, в Одесі на "відкритому столі" графа Олександра Григоровича Строганова, який був у ту пору генерал-губернатором Новоросії (не плутати з "путінським" проектом "Новоросія") і був вперше представлений цей кулінарний шедевр.

Найкраще для цієї страви підходить яловиче філе. Свіже м'ясо нарізане на маленькі шматочки (товщиною в палець) обвалюють у борошні і кидають його до, попередньо обсмаженомої на вершковому маслі до прозорості, цибулі. За той час, поки м'ясо обсмажується готують соус, змішавши вершки з гірчицею, меленим чорним перцем і сіллю.

Коли м'ясо набуває золотистого відтінку, додають соус і залишають доходити на слабкому вогні ще 15 хвилин. По простоті і часу приготування цю страву можна порівняти з приготуванням звичайного стейка.

Фарширована куряча шийка

Made in Odessa: ТОП-10 типових одеських страв - фото 8

Рідко яке застілля в Одесі обходиться без популярної споконвічно єврейської кошерної страви - фаршированої курячої шийки. Зрозуміло, що у кожної одеської господині знайдеться свій рецепт. Але основа цієї страви практично незмінна і відрізняється відомою єврейською ощадливістю - це топлений курячий жир з обсмаженою цибулею і додаванням борошна для густоти. Але яка одеська господиня не додасть в це блюдо "кєцик" начинки з курячих сердець і печінки, щоб завтра вся Молдаванка не обговорювала її кулінарне вишукування, кажучи про те, що "за гостей не думає і вирішила на них зекономити"?

Для того, щоб приготувати цю страву, необхідно попередньо витопити велику кількість курячого жиру і обсмажити в ньому 3 великі цибулини. Цибуля обсмажується виключно до прозорого стану, але не до скоринки. Після цього на пательню відправляють, попередньо відварені і нарізані, серця і печінку, поступово додаючи при цьому борошно. Поки начинка загусає і остигає, зашиваються "мішечки" зі шкіри курячих шийок.

Коли фарш охолов, їм наповнюють на 2/3 готові мішечки, зашивають і варять 30 хвилин в підсоленому окропі на слабкому вогні.

Завершують все кулінарне дійство швидким обсмаженням готових шийок в розпеченому курячому жиру.

Подають готову страву в холодному вигляді, нарізавши кружечками.

Компот з білої черешні

Made in Odessa: ТОП-10 типових одеських страв - фото 9

В одній "блатній" одеської пісні співається, що "бабуся здорова ... їсть компот". Найімовірніше, мова йдемо саме про цілющі властивості компоту з білої черешні, який раніше так обожнювали одеські діти, а люди похилого віку і дорослі завдяки цьому незвичайному напою рятувалися від печії.

Готувався компот дуже швидко: у 3 літри окропу додають один нарізаний лимон, 300 грамів цукру і 1 кілограм очищеної від кісточок білої черешні. Варився напій протягом всього двох-трьох хвилин.

Одеський плов з мідіями

Made in Odessa: ТОП-10 типових одеських страв - фото 10

Мідії для одеситів - це знаковий морепродукт. Зазвичайв Одесі збирають їх на хвилерізах та пірсах вздовж усього узбережжя і вживаються вони в їжу як окремо, так і в складі інших страв. Одним з таких творів кулінарного мистецтва є автентичний плов з мідіями "по-одеськи".

Перед приготуванням мідії добре промивають від піску та водоростей. Очищають і нарізають кубиками цибулину і моркву. У казанку розігрівають рослинне масло і викладають в нього цибулю і моркву, помішуючи, обсмажують протягом 10 хвилин. І тільки після цього там же обсмажують мідії до напіврозкриття мушлі. У казанок додають гарячу воду з чайника, покриваючи мідії. Коли вода закипає, додають пару щіпоток солі, спеції, промитий рис і головку часнику. Все це накривають кришкою і варять на "повільному" вогні 20 хвилин. Знімаючи з вогню, готовий плов перемішують і накривають рушником на 10-15 хвилин.

Як кажуть самі одесити, "за одеську кухню можна читати і розповідати нескінченно". Але Depo.Одеса рекомендує приїхати до Одеси і, насолодившись особливим колоритом, покуштувати страви від місцевих кухарів і сказати своє "Лехайм!" за одеським столом.

Больше новостей о событиях в мире читайте на Depo.Одесcа

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"