Сезон одеської тюлечки: Де купити, скільки коштує, з чим смакує

Розпочався сезон чорноморської тюльки – що таке одеська цаца і як полюбити тюльку назавжди

Олена Кравченко
Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Одеса
Сезон одеської тюлечки: Де купити, скіль…

В Одесі почався сезон тюльки – її зараз продають майже всюди. Сезон триватиме впродовж усього літа, тож варто дізнатися, за що тюльку так люблять одеські господині, як її правильно обирати та купувати, що з неї можна приготувати. 

Біля будинків і лікарень: Де в Одесі продають тюльку та за який кошт 

Одеса – приморське місто, тож нічого дивного немає в тому, що рибні страви тут люблять і вміють готувати. Тюльку ж одеські господині особливо поважають за те, що її доступна ціна аж ніяк не робить її гіршою за іншу рибку. 

Радісні пости, присвячені появі у продажу свіжої тюльки почали з’являтися у соцмережах ще наприкінці квітня. 

Зараз на Привозі тюлька коштує по 50-70 гривень за кілограм. За ті самі гроші її можна купити і на інших базарах міста, а також на вулицях, біля житлових будинків, навіть біля лікарень та пологових. 

Тюльку в Одесі продають тепер усюди

Фото: Ганна Березкіна 

Прихопити картонну коробку: Як обирати та купувати тюльку

Одеські господині стверджують: аби правильно обрати тюльку, треба уважно дивитися і куштувати. Крім того, є один важливий нюанс: йти по тюльку треба зранку, бажано до 10 години. Те, що куплено пізніше, увесь день провело в умовах одеської спеки і… воно вже якось не зовсім тюлька. Також досвідчені господині радять брати з собою картонну коробку для тюльки, аби донести її додому гарною та ціленькою. 

Одеська тюлькаОдеська тюлька в мисціСвіжа одеська тюлька

Окрім тюльки на одеських базарах пропонують іншу невелику рибку: сардельку, хамсу, анчоуса. Треба шукати саме тюльку – анчоус та хамса поступаються їй за смаком, а сарделька завелика для найпопулярніших страв – цаци та біточка. 

Цаца, шкара, біточки: Що приготувати з тюльки

Біточки

В першу чергу з тюльки, звичайно, готують знамениту цацу. Назва цієї страви походить від болгарської назви чорноморсько-каспійської тюльки. Страва дуже смачна і водночас проста у приготуванні – тюльку потрібно просто обваляти у борошні з сіллю та спеціями та смажити у фритюрі. 

Щоб приготувати знамениті біточки, на 1 кілограм тюльки знадобляться:

  • пучок кропу,

  • 2-3 ложки борошна,

  • одна цибулина,

  • одне яйце,

  • сіль та спеції за смаком.

Чистимо рибку від голів та хребтів, дрібно нарізаємо кріп та цибулю, змішуємо всі інгредієнти та смажимо на добре розігрітій пательні в олії. 

Засолити тюльку теж дуже просто. На кілограм риби знадобиться дві столові ложки солі та дві столові ложки цукру. Змішуємо почищену рибу з сіллю та цукром і за дві години малосолочка готова. 

Рецепти з тюлькою від одеситів

Ще один традиційний кулінарний шедевр – шкара. Готується страва з тюльки, цибулі, спецій. Можна додати лимону чи помідорів. Головне – води не треба. Чистимо рибу, нарізаємо цибулю напівкільцями, розігріваємо у казанку олію. Обсмажуємо цибулю і додаємо тюльку. Стушивши рибу, можна додати у майже готову страву трішки оцту або лимону, помідори. Зі спецій, крім солі та чорного перцю, нічого не потрібно. 

Рецепти з тюлькою від одеситів

Читайте також:

Азовський ромб: Чи посуне бердянська камбала бичка-годувальника

Всі новини Одеси читайте на Depo.Одеса

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme