UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Після вживання консервованих грибів на Одещині чоловік захворів на ботулізм

Разом з потерпілим гриби вживали і інші люди, проте хвороба проявилася тільки у нього

Після вживання консервованих грибів на О…

У селі Новоєлизавєтівка Ширяївського району у чоловіка лікарі діагностували ботулізм. Про це повідомляє Depo.Одеса з посиланням на прес-службу Держпродспоживслужби України.

Під час епідрозслідування встановлено, що потерпілий пов'язує своє захворювання з вживанням консервованих грибів власного виготовлення.

Захворювання у чоловіка проявилося наступними симптомами: двоїння в очах, тремор, хиткість ходи, дисфагія, гугнявість голосу, порушення ковтання. Разом із потерпілим гриби вживали ще чотири особи в яких харчового отруєння не встановлено.

"Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області застережує, що ботулотоксин, який став причиною захворювання, в продуктах харчування може накопичуватись локально, що підтверджує факт захворюваності однієї особи із п'яти, які вживали вищезазначений харчовий продукт", - йдеться у повідомленні прес-служби.

Фахвці звертають увагу на те, що спори збудника з грунту і забрудненої води проникають на плодоовочеві, м'ясні, рибні та інші харчові продукти і корма для тварин, тому провідним напрямом профілактики є запобігання контамінації їжі спорами, недопущення токсиноутворення в харчових продуктах, руйнування токсинів у продуктах, призначених для безпосереднього споживання. А це означає, що особливу увагу необхідно звертати на обробку сировини, додержання температурних режимів виготовлення харчових продуктів та рецептур (належний вміст солі, цукру, вологи, консервантів тощо), умов та термінів зберігання харчових продуктів.

"При виготовленні консервів в домашніх умовах рекомендуємо обмежуватися консервуванням невеликих об'ємів лише тих продуктів, які перед споживанням можна піддавати ретельному тепловому обробленню та в яких можна досягти надійної концентрації солі, харчових кислот, цукру чи інших небезпечних консервантів", - радять спеціалісти.

Нагадаємо, минулого року в Одеській ОДА запевнили, що готові боротися з ботулізмом.

Всі новини Одеси читайте на Depo.Одеса

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme