Масове захворювання після весілля під Одесою: 36 хворих, працівники з сальмонелою та низка порушень
Станом на 2 травня поточного року, за медичною допомогою звернулись та були
госпіталізовані 36 хворих, у тому числі 2 дітей, що гуляли на весіллі у кафе "Ізольда" в селі Нерубайське
Про це повідомляє Depo.Одеса з посиланням на повідомлення Держпродспоживслужби України.
Люди, що святкували різноманітні заходи у кафе "Ізольда" почали звертатися до медиків 29 квітня. Спочатку повідомлялося про 20 хворих, проте згодом іхня кількість виросла до 36. При лабораторному обстеженні у 13 хворих виділено сальмонелу, решта досліджень триває.
Спеціалісти Біляївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та ДУ "Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України" проводять санітарно-епідеміологічне розслідування, під час якого з'ясувалося, що в ресторані "Ізольда" у селі Нерубайське Біляївського району 27 та 28 квітня проводили святкування двох весілль на 84 та 60 осіб, а також святкування ювілею на 22 особи.
За результатами обстеження кафе "Ізольда" фахівці Біляївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області встановили низку порушень санітарного законодавства, а саме: самовільне перепрофілювання приміщення магазину в кафе на 150 посадкових місць з порушенням санітарних вимог по кількості та набору виробничих, допоміжних, побутових приміщень, не дотримання технології приготування, термінів та холодового режиму при зберіганні готових страв; порушення маркування обробного інвентарю. Як потужність оператора ринку харчових продуктів заклад не зареєстровано.
Для проведення відповідних лабораторних досліджень фахівці відокремленого підрозділу Біляївського районного відділу лабораторних досліджень "Одеського обласного лабораторного центру МОЗ України" відібрали 40 змивів, одну пробу води питної водопровідної, 20 зразків харчових продуктів, обстежили всіх шістьох працівників кафе. У трьох з них знайшли сальмонелу, окрім того, встановлене бактеріальне забруднення 100% змивів умовно-патогенною та патогенною мікрофлорою.
Функціонування кафе призупинено. Проводяться заходи по встановленню джерел надходження сировини та харчових продуктів із перевіркою суб'єктів діяльності - постачальників. Щодо факту виникнення спалаху харчової токсикоінфекції поінформовано ГУ Національної поліції в Одеській області.
З постраждалими та персоналом закладу проведені бесіди щодо профілактики гострих кишкових інфекцій. Протиепідемічні заходи та лабораторні дослідження тривають. Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.
Нагадаємо, станом на 29 квітня за медичною допомогою звернулися 20 людей, серед яких була одна дитина.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Одеса