Чому краще готувати самотужки, ніж труїтися кулінарією з супермаркетів

Контроль якості їжі з супермаркетів покладений на самі супермаркети, які, вочевидь, не завжди відповідально ставляться до цієї задачі

Чому краще готувати самотужки, ніж труїт…

Протягом останнього тижня в Одесі триває розслідування справи про отруєння великої кількості одеситів тортом "Наполеон", який всі постраждалі купили у супермаркетах однієї з торгівельних мереж міста. З кожним днем кількість постраждалих від такого десерту зростала і на даний час складає щонайменше 72 особи.  Як повідомили Depo.Одеса епідеміологи, понад чверть загального числа тих, хто отруївся, складають діти.

Проведене розслідування вже показало, що джерелом зараження став цех, де виробляли кондитерську продукцію для магазинів "Обжора", розташований в селі Усатове під Одесою.

Вдалося з’ясувати і те, що гігієнічні вимоги при виготовленні були порушені, а у трьох працівників знайшли сальмонелу. Наявність інфекції підтвердили і кондитерські вироби, які на аналіз надала одна з пацієнток. Розпочата досудова справа про порушення норм виробництва.

На жаль, це не перший та не єдиний подібний випадок в одеських супермаркетах. Так, ще у квітні 2016 року одеситів обурило фото, на якому було видно, як в одному з супермаркетів міста по тортах бігало мишеня. Трохи пізніше мешканці міста помітили, що в іншому супермаркеті продають прострочений товар з тарганами, а в акваріумі плаває дохла риба. Кілька днів тому у тістечках одного з елітних магазинів знайшли таргана. І це тільки невелика кількість випадків, які були зафіксовані.

Сьогодні мало для кого є таємницею, куди у великих магазинах частіше за все потрапляють продукти, термін придатності яких вже закінчується, а іноді й взагалі закінчився – це відділ кулінарії. Саме тут покупці, у яких немає вільного часу для приготування їжі або ж бажання чи можливості готувати для себе і сім’ї, купують вже готові салати та другі страви. Виключенням у цьому випадку не можуть бути і десерти. Втім, тут важлива не тільки якість інгредієнтів, але й умови подальшого зберігання готового продукту у самому супермаркеті.

Логічним стає питання - як пересічним громадянам уникнути харчового отруєння готовими стравами та продукцією з прилавків. І, на жаль, очевидної відповіді на нього нема. Контроль якості за виробами кулінарії супермаркетів в Україні покладений на самі супермаркети, тож надія лише на їхню порядність, яка, як свідчить практика, добряче "шкутильгає".

Тож поки що простіше за все таки готувати страви самотужки та бути впевненими у тому, що новорічні свята не закінчаться у інфекційному відділені міської лікарні. Тим більше, що спільне приготування смачних домашніх страв та десертів у колі близьких людей може стати найкращою "вишенькою на торті" для хороших посиденьок.

Всі новини Одеси читайте на Depo.Одеса

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme